Az orvosi technológiák fejlesztése óriási terhelést ró a környezetre

Egyszerűen fenomenális, hogy milyen mértékben fejlődik az orvostudomány. Persze a legjelentősebb vívmányai csak egy szűk felső réteg számára érhetőek el, idővel talán a legújabb innovációkat is kiterjesztik majd a népesség nagyobb részére.

Bennem azonban ez számos erkölcsi és morális kérdést is felvet: mennyire van jogunk beleszólni a természetbe, meddig mehetünk el mi, emberek? Másrészt pedig mennyi energiát használnak fel az orvosok által használt gépek és berendezések? Hiszen a legtöbbjüknek folyamatosan működni kell.

A felvetéseim első fele rendszeresen vita tárgyát képezi a szakemberek körében is. A második felére – vagyis a megemelkedett energiaszükségletre – jó megoldás lehet a napenergia használata. A napenergia megújuló energiaforrás, hiszen szinte mindig rendelkezésünkre áll. A megfelelően kialakított napelemekkel és a hozzájuk kapcsolódó inverterek segítségével pedig szinte ingyen juthatunk energiához. Legalábbis az áramszámlánk roppant hálás lesz érte. Na, meg a környezetünk is.

Egy napelem rendszer kiépítése nem elérhetetlen álom

Egy napelem rendszer kiépítése azonban nem olcsó mulatság. Évről évre mind más és más támogatások állnak a rendelkezésünkre. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak, ha az orientációnk egy Napelem rendszer családi házra 2021-ben? Hiszen nemcsak az intézmények, de a családi házak áramellátása is kitűnően megoldható napelem rendszer segítségével.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan építhető ki egy Napelem rendszer családi házra 2021-ben, első körben meg kell ismerkednünk a napelem rendszer működésével. Ez ugyanis egyáltalán nem olyan egyszerű, mint ahogy azt egy átlagember elképzeli. Persze nem is rettentően bonyolult.

Egy Napelem rendszer családi házra 2021-ben történő telepítését számos dolog befolyásolja. Először is érdemes ajánlatot kérnünk a szakemberektől, például a napelemrendszer.info csapatától, hiszen ők sok éves tapasztalatukkal és szakértelmükkel állnak a rendelkezésünkre. Azután tehát, hogy elhatároztuk magunkat a napelem rendszer kiépítése mellett, a napelemrendszer.info oldalán könnyedén ajánlatot kérhetünk az űrlap kitöltésével. Az űrlap néhány adatot kér tőlünk, mégpedig a lakóhelyünkül szolgáló megye nevét, az átlagos havi villanyszámlánk összegét, a mi nevünket, e-mail címünket és telefonszámunkat. Miután ezt az adatlapot elküldtük, felveszik velünk a kapcsolatot és időpontot egyeztetnek egy ingyenes helyszíni felmérésre. Ilyen egyszerűen elindítható a Napelem rendszer családi házra 2021-ben való felszerelése.

Miután elküldtük az űrlapot, a napelemrendszer.info megyei kivitelezője felveszi velünk a kapcsolatot. A megbeszélt időpontban kijönnek és ingyenes helyszíni felmérést végeznek, aminek keretében megismerik a ház adottságait. A kiszállás tényleg ingyenes, nincsen kiszállási díj és munkadíj sem, ráadásul semmilyen kötelezettséggel nem jár. Így érdemes kérni annak, aki Napelem rendszer családi házra 2021-ben való felállításán gondolkodik.

Ez történik a helyszíni felmérésen

A helyszíni felmérés során a következő tényezők megállapítása és figyelembe vétele történik meg: milyen a ház tájolása (a napelemek a délkeleti vagy a délnyugati tájolást szeretik leginkább), vannak-e tereptárgyak vagy éppen növények, melyek beárnyékolnák a tetőt? Itt fákra vagy épületekre kell gondolni. Az sem elhanyagolható, hogy milyen a tető dőlésszöge. Tekintettel arra, hogy a téli hónapokban bizony alacsonyabban jár a nap, a 25-45 ° közötti dőlésszög a megfelelő. Annak sem kell azonban lemondania a Napelem rendszer családi házra 2021-ben történő felépítéséről, akinek lapos tetős háza van. Speciális tartóelemek felszerelésével ugyanis ez a probléma is kitűnően orvosolható. Végül, de nem utolsó sorban a kiérkező szakemberek a tető teherbírását is megvizsgálják. Vagyis azt, hogy a tető képes lenne-e elbírni a napelemek súlyát. Ugye milyen egyszerű a helyszíni felmérés? Nekünk, háztulajdonosaknak pedig tényleg semmilyen kellemetlenséggel nem jár. Sőt, még készülni sem kell rá.

Így működik a napelem rendszer

Miután vagy mielőtt konkrét árajánlatot kapnánk, tudnunk kell azt, hogyan is működik egy napelem rendszer. Hiszen miért is fizetnénk olyasmiért, aminek a működési elveit nem is ismerjük, nem igaz? A Napelem rendszer családi házra 2021-ben is ugyanúgy működik, ahogy a korábbi években. A működési elvei nem sokat változtak, persze a technológiák folyamatosan tökéletesednek, hogy még hatékonyabb legyen a felhasználás. A kiszállás során a hozzáértők meghatározzák, hogy pontosan milyen típusú és hány darab napelem szükséges ahhoz, hogy kellő mértékben ki tudjuk használni ezt a tiszta, a környezetet egyáltalán nem terhelő, megújuló energiaforrást. A napsugarak a napelemekre érve áramot termelnek, de ez egyenáram. A mi háztartási eszközeinkhez pedig váltakozó áram kell. Az átalakítást a napelemekhez kapcsolódó inverter végzi el számunkra.

Léteznek fixen rögzített és napkövető napelem rendszerek is. Utóbbi haszna abban rejlik, hogy a napsugarak dőlési szögéhez igazodva képes mozogni. Ez utóbbi jóval költségesebb és sérülékenyebb, elhelyezését főleg inkább az intézményekre szokták megtenni (például a már említett kórházak tetejére). A napelem rendszer családi házra 2021-ben általában fixen rögzített elemekből szokták kialakítani.

Egy napelem rendszer kiépítésének költségei átlagosan 10 év alatt térülnek meg (persze ez sok mindentől függ). De ha azt nézzük, hogy egy napelem 35-40 évig is működni képes, bizony abszolút megéri a beruházást. Hiszen minimum 2x, de inkább 2,5x kapjuk vissza a telepítés árát.

Ezért előnyösek még a napelemek

A napelem rendszer kiépítésének számos további előnye van. Köztük olyanok is, melyekre talán nem is gondolna az ember. Ahhoz, hogy felrakassuk őket a ház tetejére, semmiféle átalakítás nem szükséges házon belül. A tetőnek persze elég erősnek és strapabírónak kell lennie ahhoz, hogy elbírja a napelemeket, de ezen kívül semmilyen más adottságot nem szükséges figyelembe vennünk. A napelem működése ráadásul hangtalan, nem jár akkora zajjal, mint például a szélturbina működése. Így sem minket, sem pedig a szomszédokat nem fogjuk feleslegesen terhelni. Egy napelem ráadásul rendkívül időtálló, ha egyszer kiépíttettünk, hosszú évekig-évtizedekig látja majd el a feladatát anélkül, hogy meghibásodna. Könnyen és gyorsan tisztíthatóak hála annak a speciális bevonatnak, mellyel el vannak látva. Az időjárás viszontagságainak ellenállóak, szinte semmi esély sincsen arra, hogy meghibásodnának az időjárás következtében. ha pedig azt nézzük, hogy milyen őrületes mértékben növekednek az energia árak, könnyedén beláthatjuk, hogy a Napelem rendszer családi házra 2021-ben való telepítésével valóban csak nyerhetünk. Hosszú távon mindenképpen.

A konkrét árak számos tényező függvényei, előre nem lehet laikusként megjósolni, hogy milyen és hány darab napelemre lesz majd szükségünk. Befolyásolja továbbá a tető szerkezete és típusa, valamint a család átlagos áramfogyasztása is. Nem beszélve a működéséhez szükséges inverterről. Láthatjuk, hogy ez mind-mind olyan tudást igényel, amelyhez szakértők igénybe vétele szükséges. Ne féljünk tehát élni az ingyenes helszíni felmérés lehetőségével.

A napelem rendszer kiépítése elengedhetetlen lenne a kórházakban is, ezzel máris töredékére csökkenne az általuk okozott környezeti terhelés, melyet az orvostudományi eszközök fejlesztése és használata során okoznak. Kiterjesztett állami támogatással talán ez is könnyebben megvalósulhatna. Ez azonban jó ideig még csak álom marad…