Napelemmel a köhögés ellen

Napjainkban egyre többen szenvednek különböző krónikus légúti betegségekben, erre a tendenciára pedig kétségkívül komoly hatást gyakorol a légszennyezettség folyamatos növekedése. A probléma elsősorban a nagyvárosok lakóit érinti, de sajnos a vidéki településeken, kisebb falvakban élők sem vonhatják ki magukat teljes mértékben a levegőszennyezés káros hatásai alól – különösen a téli időszakban gyakori, hogy az emberek a különböző tiltások és szabályozások ellenére kis túlzással szinte bármit eltüzelnek a kályháikban, fullasztó füstfelhőbe burkolva ezzel a települést.

Ezzel párhuzamosan azonban szerencsére egyre inkább köztudatba kerül, illetve egyre elterjedtebbé válik a különböző környezetkímélő, alternatív energiaforrások használata, így a tudósok és klímakutatók nyomasztó prognózisai ellenére megcsillanni látszik a remény egy élhető és fenntartható világ kialakítására is.

Az alternatív energiaforrások talán legismertebb és lakossági felhasználásban is leginkább elterjedt típusa a napelem rendszerek használata, amelyek – amennyiben körültekintően és szakszerűen megtervezettek – képesek fedezni a család teljes energiafogyasztását, így amellett, hogy környezetkímélőek, hosszútávon pénztárcabarát alternatívának is bizonyulnak.

Hogy a napelemrendszer nyújtotta előnyöket minél megbízhatóbban és zavartalanabbul élvezhessük, kulcsfontosságú, hogy a kivitelezéssel megfelelő szakértelemmel rendelkező céget bízzunk meg – a napelempalyazatok.hu oldal pedig éppen ebben nyújthat segítséget.

4kw napelem rendszer ár

A weboldal valójában a tervezés valamennyi fázisában támpontot jelenthet számunkra, a kezdeti tapogatódzástól kezdve az ajánlatkérésen és az adminisztratív teendőkön keresztül egészen a kivitelezésig – sőt, még a beruházáshoz szükséges pénzügyi források felkutatásában is segítségünkre lehet a különböző pályázatokról szóló tájékoztatók formájában.

Amennyiben még csak tájékozódó jelleggel nézelődünk, és az információszerzés a legfőbb célunk, számtalan hasznos cikket találhatunk az oldal blog menüpontjában a napelemek szakszerű felépítéséről, a tájolás fontosságáról, a panelekről és az inverterekről, amelyek laikusok számára is érthető és könnyen befogadható módon nyújtanak információkat a napelemekkel kapcsolatos legalapvetőbb kérdésekről. Ezek egyike például a megfelelő méretű és minőségű inverter kiválasztása, ez ugyanis nagymértékben befolyásolni fogja a napelem rendszerünk kihasználhatóságát és megtérülési idejét. Alapszabályként elmondható, hogy ha valamin, az inverteren semmiféleképpen sem éri meg spórolni, a napelemrendszer ugyanis egy hosszútávú, több évtizedes befektetés, aminek kulcstényezője az inverter -így a beruházásból akkor jöhetünk csak ki igazán jól, ha az alapok lerakásánál, tehát a rendszer telepítésekor megfelelő döntéseket hozunk, és a minőséget választjuk a rövidtávon esetleg pénztárca-kímélőbbnek tűnő megoldások helyett. Nem csak a minőségre, de a megfelelő méretre is érdemes gondot fordítanunk, ez fogja ugyanis meghatározni a rendszer kapacitását. Ha az éves fogyasztásunk például 4500 kW, akkor egy körülbelül 3,5-4 kW teljesítményű napelemrendszer is elegendő lehet számunkra a pillanatnyi fogyasztásunk fedezéséhez, ezt pedig egy 3 kW-os inverter megbízhatóan kiszolgálja. Mivel azonban, mint említettem, a napelem hosszútávú befektetés, érdemes a jövőre is gondolni a tervezéskor, és nem pusztán a jelenlegi fogyasztásunkra alapozni a rendszer teljesítményét és az inverter méretét. Csábítónak tűnhet persze, hogy egy 4kW napelem rendszer árával is “megúszhatjuk” a dolgot, ha azonban a jövőben bővül a háztartásunk, akkor a megnövekedett áramfogyasztást a 3 kW-os inverterünk már nem fogja tudni kiszolgálni. Vehetünk tehát egy újat, és máris sokkal rosszabbul járunk, mintha előre gondolkodtunk volna, és a kezdetekkor beruházunk egy kicsit ugyan drágább, de hosszú távon bőségesen megtérülő 5 kW-os inverterre. Látszólag kedvezőbb tehát csak a 4500 kW-os éves fogyasztás mellett a 4kW napelem rendszer ár – valójában azonban jelentős ráfizetéssel jöhetünk ki a dologból.

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekben tehát rengeteg hasznos információval vértezhet fel minket az oldal még azelőtt, hogy végleges döntést hoznánk és a cég munkatársaival kapcsolatba lépnénk, jelentősen megkönnyítve ezzel azt a kezdeti fázist, amikor valójában még leginkább csak barátkozunk a napelemrendszer telepítésének a gondolatával.

Ha azonban a kezdeti információgyűjtögetésen már túl vagyunk, és meghoztuk a döntést, azonnal árajánlatot is kérhetünk az oldalon. Az ajánlatkérés menete rendkívül egyszerű: elegendő kitöltenünk egy elektronikus űrlapot a nevünkkel, elérhetőséginkkel, valamint a jelenlegi (vagy a tervezett) havi áramfogyasztásunk összegével, a cég egyik munkatársa pedig fel fogja venni velünk a kapcsolatot, így először telefonos, később pedig (a helyszíni felmérés alkalmával) személyes egyeztetésre is sor kerül majd, melyek során pontosan kikérdeznek minket az áramfogyasztási szokásainkról és az igényeinkről, valamint a házunk szerkezeti és tájolási adottságairól is pontos és szakszerű felmérést végeznek. A kivitelezés folyamata során minden felmerülő problémával fordulhatunk majd a cég munkatársaihoz, sokéves tapasztalatuk ugyanis nem csak a rendszerek telepítésével kapcsolatos műszaki kérdések terén, de a hivatalos, adminisztratív ügyintézéssel kapcsolatban is segítségünkre lehet.

Ha tehát fontos számunkra a környezetvédelem, valamint szívesen járulnánk hozzá a szűkebb környezetünk levegőminőségnek javulásához és ezáltal a légúti megbetegedések csökkenéséhez, akkor keressük fel bátran a napelempalyazatok.hu-t – bármilyen kérdésünk legyen is a napelem rendszerek telepítésével kapcsolatban, egészen biztosan megtaláljuk rá a választ.