Energetikai tanúsítvány is kell az ingatlan eladásához

A magán fogorvosi rendelő ahol dolgozom, kinőtte az épületet. Nagyon boldogok voltunk emiatt mindnyájan és el is indult az új ingatlan keresése. Persze a fogorvosok folyamatosan dolgoznak az átmeneti időszakban is, de a háttérben zajlanak a dolgok. Az ingatlan vásárlása tehát időszerűvé vált, így aktuálissá vált az energetikai tanúsítvány elkészítése is. Hisz ennek birtokában tudjuk csak eladni a jelenlegi rendelőt. De ez már csak egy kis lépés.

A dolog azzal kezdődött, hogy felkerestük az e-tanusitas.eu-t, az ő segítségüket szerettük volna ugyanis igénybe venni az energetikai tanúsítvány elkészítésénél. Előbb azonban tisztában szerettünk volna lenni azzal, hogy mennyit is ér maga a rendelő. Ugyanis ez nyilván behatárolja azt, hogy milyen összegben nézhetünk új épület után, amit ugyebár valószínűleg át is kell alakítani.

Szóval az e-tanusitas.eu-nál nem csak energetikai tanúsítványt készítenek, hanem értékbecslést is. Ez azért fontos, mert jó tisztában lenni azzal, hogy mennyit is ér az ingatlanunk, hogy ne adjuk el túl olcsón, vagy épp túl drágán hirdetjük, aztán meg csodálkozunk, hogy nem jelentkeznek a vevők. Az értékbecslés egy külön szakma. És egy komoly szakma, amin nagyon sok minden múlik. Sokan csak megnézik, hogy a hasonló épületek körülbelül mennyibe is kerülnek, aztán ez alapján lövik be sajátjuk árát. Szerintem érdemes ezt is, vagyis magát az értékbecslést szakemberekre bízni, már csak azért is, mert a szakember mindenre figyel.

Hogy mi mindenre? Például megvizsgálják az épület korát, megmérik a méretét, megállapítják, hogy milyen a szerkezeti állapota. De ez még csak egy része az értékbecslésnek. A szakemberek megvizsgálják azt is, hogy esztétikailag hogy néz ki az épület, hogy hogy érhető el, hogy lehet-e parkolni a közelében, egyáltalán, hogy az adott településen belül milyen helyen van. Ki vannak-e építve a közművek, milyenek az ingatlan tulajdonviszonyai, hisz itt is vannak olyan helyzetek, melyeket nem könnyű tisztázni. Nem csak azt vizsgálja meg a szakember és most véleményt, hogy mennyit és most az ingatlan, hanem azt is előre jelzi, hogy a jövőbe milyen felújítási költségekkel lehet számolni.

Az ingatlanbecslés menete pedig végtelenül egyszerű. Elég felvenni a kapcsolatot az energetikai tanúsítványt is készítő e-tanusitas.eu-val, és már meg is kezdődik az adatok felvétele, aztán a helyszíni felmérés. Az értékbecslő itt elvégzi a szükséges méréseket, elkészíti az ingatlan dokumentációját, ami alapján azután elkészül maga az értékbecslés. A végső dokumentációt futár szállítja el a megrendelőhöz. Ugye, hogy milyen egyszerű?

Ugyanilyen egyszerű egyébként az energetikai tanúsítvány elkészítése is. Talán sokan tudják, de azért leírom, hogy ma Magyarországon 12 féle kategóriába sorolják az ingatlanokat, a legjobb az AA++, a legrosszabb pedig a JJ. Az energetikai tanúsítvány azt mutatja meg, hogy egy ingatlan mennyi energiát fogyaszt. Ez persze egy picit le van egyszerűsítve, a de lényege valóban is. Hogy mennyi a rezsiköltsége, hogy adott esetben az utcát fűti-e a tulaj, vagy tényleg magát a házat. Ez egyébként, mármint maga az energetikai tanúsítvány szintén több dologból áll össze. Az ezt elkészítő szakembereknek nagyon sok mindent meg kell vizsgálniuk az adott ingatlanban, például a nyílászárók anyagát, tájolását, a szigetelést és a fűtésrendszer állapotát. De ez tényleg csak egy-két olyan dolog, ami a nagy egésznek a része. Az e-tanusitas.eu-nál tehát nem csak értékbecslést végeznek, hanem energetikai tanúsítványt is készítenek, akár 12-24 órán belül is. Márpedig ha egy ingatlan eladása sürgős, akkor minden nap, minden óra számít.